Asumistarpeemme muuttuvat ikääntyessämme
Omaa ikäasumistaan kannattaa alkaa pohtia jo viisikymppisenä. Turvallinen ja toimiva koti ympäristöineen mahdollistavat itsenäisen elämän omassa kodissa myös ikääntyneenä.
Oletko sinä miettinyt – miten hyvin sinun nykyinen kotisi vastaa tulevia tarpeitasi?
Asumisen ennakoinnin tärkeys
Oman asumisen ennakointi on monipuolista tulevaisuuteen varautumista ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Ennakoidessasi tulevia asumisesi tarpeita varaudut pahimpaan ja uskallat samalla toivoa ja suunnitella parasta.
Mitä aiemmin alat pohtia ja suunnitella omaa ikäasumistasi, sitä helpompaa muutosten toteuttaminen myös käytännössä on. Kun suunnittelet ajoissa tulevaa ja sovitat asumistarpeesi tulojesi kanssa realistisesti, voit myös säästää rahaa.
Unelmien kautta onnistuneeseen asumisratkaisuun
Omat ja mahdollisen puolisosi toiveet ja unelmat ovat hyvä lähtökohta asumisen turvaamiseen ja toimivien vaihtoehtojen pohdintaan.
Toiveitaan ja unelmiaan on hyvä kartoittaa seuraavien kysymysten avulla:
Kun tulevaisuudessa asuntoasiasi olisivat hyvin, miten ne olisivat?
Mikä sinulle tekee kodista kodin?
Millaisia toiveita ja haaveita sinulla on tulevaisuuden asumisen suhteen?
Toimiva koti ikääntyneenä
Toimiva koti on yksi elämän keskeinen tekijä. Koti on turvapaikka, lepopaikka ja viihtymisen paikka. Monen toive on saada asua kotona mahdollisimman pitkään myös silloin, kun ikää kertyy.
Asumiseen liittyvät ratkaisut ovat isoja päätöksiä. Mitä aikaisemmin omaa tilannettaan alkaa pohtia, sitä enemmän aikaa jää tarvittavien muutosten toteuttamiseen ja sitä pienemmin askelin voi edetä.
Remppa vai muutto
Suomen Asumisen Avun kehittäjä, arkkitehti Päivi Rekula korostaa asumisen ennakoinnin tärkeyttä:
"Oman asumisen muutostarpeita on tärkeää ennakoida ajoissa, jotta niihin pystyy vastaamaan. Asuminen on aina yksilöllistä. Isot muutokset on paras suunnitella hyvissä ajoin ja hyvissä voimin. Tällöin muutoksista ehtii myös nauttia! Kannattaa pohtia ja kartoittaa, onko nykyinen asunto ok, voiko sen korjata itselleen sopivaksi vai onko syytä vaihtaa asuntoa. Tämä kaikki on mahdollista, kun toimit ajoissa – kun voimasi ovat vielä hyvät."
Monet alkavat pohtia oman vanhuuden asumisratkaisuja auttaessaan omia vanhempiaan asumisasioissa.
"Vanhuuden tuomat muutokset toimintakyvyssä konkretisoituvat, kun auttaa läheistä ihmistä arjen asioihin liittyen. Viimeistään tällöin ymmärtää esimerkiksi yhdessä tasossa asumisen merkityksen sekä palveluiden ja terveyspalveluiden saatavuuden tärkeyden", Rekula toteaa ja jatkaa:
"Myös ystävien ja tuttavien kokemukset vaikuttavat paljon siihen, miten näkee ja kokee oman asumistilanteen. Ystäviltä voi myös saada hyviä vinkkejä asumisen ennakointiin – pienempään kotiin muuttaminen, vanhuuden asumisunelmien toteuttaminen, paikkakunnan tai asumismuodon muutos ovat rohkeita ratkaisuja, joiden sivusta seuraaminen voi inspiroida muutokseen.
Jos taas näkee tuttavapiirissään asumispulmia, myös se voi vauhdittaa omaa prosessia. Kun esimerkiksi huomaa leskeksi jääneen ystävän haasteet omakotitalon hoitamisessa, tekee se konkreettiseksi tarpeen miettiä omia asumisasioita ajoissa."
Asumisen pikatesti
Aloita sinäkin oman asumisesi ennakointi tekemällä Asumisen pikatesti osoitteessa www.saaennakoida.fi. Saat tietää, miten hyvin nykyinen asumisratkaisusi vastaa mahdollisia tarpeitasi ikääntyessäsi.
Kannattaa lukea myös Suomen Asumisen Apu ry:n artikkeli Tietoa ja apua asumisen suunnitteluun
Haluatko lähettää KotiOpas-sivuille artikkelin aiheita tai onko sinulla kysymyksiä, joihin haluat saada vastauksia? Kirjoita meille osoitteella info@kotiopas.fi tai lähetä palautetta yhteystietolomakkeemme kautta.
Comments