Yhteisötalo Omatoimi 43100,Saarijärvi

Kohdetyyppi:suomi

Perustiedot

  • YRITYS: Saarijärven Seudun Asumisoikeusyhdistys
  • PUHELIN: 0400 644 050
  • EMAIL: eejiihoo@gmail.com
  • NETTISIVUT: http://www.omatoimi.com/

Kuvaus

Iäkkäiden yhteisötalo

Omatoimi ei ole palvelutalo, eikä hoivakoti. Se on iäkkäiden ihmisten yhteisöllinen asuintalo, jossa jokaisella asukkaalla on oma huoneisto joko yksin tai yhdessä puolison kanssa. Asunnoissa on tilava kylpyhuone/wc, mutta ei saunoja. Se on turvallisuuskysymys. Kellarikerroksessa on yhteissauna sekä saunatupa. Omatoimi -talossa on 24 huoneistoa.

Yhteisöllisyys tarkoittaa, että talon ja sen ympäristön siisteydestä koneellisia lumitöitä lukuun ottamatta huolehtivat asukkaat vuorovedolla. Useimmat heistä tuntevat toisensa pitkältä ajalta. Se antaa mahdollisuuden monenlaisiin yhteisiin harrastuksiin. Talo on keskeisellä paikalla. Kaikki palvelut ovat rollaattorimatkan päässä.

Kun yhteiskunta vähentää laitospaikkoja, yhteisötalot ovat yksi vaihtoehto luoda ikääntyville olosuhteet, joissa he selviytyvät mahdollisimman pitkään ilman apua toinen toistaan tukien. Yhteistoiminta luo yhteenkuuluvuutta ja lisää aktiivisuutta.

Yhteisö ei vastaa asukkaittensa hoidosta, mutta huolehtii siitä, ettei kukaan jää yksin. Kunnon heiketessä asukkaalla on mahdollisuus hankkia itselleen henkilökohtaisia palveluja. Yhteiskunta hyötyy yhteisöasumisesta siten, että laitoshoidon tarve vähenee ja siirtyy aivan vanhuuden loppuvaiheeseen.